על בריאות וענבים

בריאות » 10 יתרונות בריאותיים

10 יתרונות בריאותיים של ענבים

המון סיבות למה כדאי לאכול ענבים

בשנים האחרונות התגברה מאוד המודעות של הציבור הישראלי לכל הקשור ברפואה מונעת, שמירה על אורח חיים בריא ותזונה נכונה ומאוזנת. היום כולנו יותר מודעים לכמויות המלחים והסוכרים שאנו צורכים, לכמויות השומנים והפחמימות, לחומרים המשמרים וחומרי המאכל שבמוצרים המעובדים.

בתוך כך, גורמים רשמיים האמונים על בריאות הציבור, וכן דיאטנים ובעלי מקצוע נוספים מתחומי הבריאות והתזונה, ממליצים שוב ושוב על אכילת פירות. לכל פרי יש הסגולות הבריאותיות המיוחדות לו, הניכרות בין היתר בצבעו, ולכן גם מומלץ על צריכת ירקות ופירות בשלל גוונים. אחד הפירות הזוכים לתשבחות רבות הינם הענבים לסוגיהם השונים, הנה עשרת היתרונות הבריאותיים שמצאנו בענבים.

1. אינדקס גליקמי נמוך

לענבים ערך תזונתי מצוין, הקשור בין היתר למדד הגליקמי שלהם. אינדקס גליקמי הוא דירוג של מזונות לפי מידת ההשפעה שלהם על רמת הסוכרים בדם. הדירוג שנע בין 0 ל- 100 מציין את רמת הגלוקוז הטהור שנספג בדם לאחר אכילת המזון, דבר המעלה בהתאם את רמת הסוכר. למרות היותם מתוקים, לענבים יש אינדקס גליקמי של 53, מה שמכניס אותם אל המדד הנמוך שנע בין 0 ל- 54. לאחר מכן המדד הבינוני נע בין 55 ל- 69 ואילו אינדקס גליקמי גבוה הוא כל ציון שמעל 70. 

2. מתאים לדיאטה ולסוכרתיים

כוס של כ-100 גרם ענבים יכולים לשמש כמנת פרי אידאלית כיוון שזו בחירה של פרי עם שעור תגובה נמוך של אינסולין. מנה זו מכילה כ 16 גרם פחמימות. דיאטה מאוזנת שמכילה מזונות או שילובי מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך מומלצת כיוון שכך ניתן למנוע קפיצות ברמות האינסולין והסוכר בדם. נירמול רמות האינסולין והסוכר רצוי ומומלץ במטרה לשמור על משקל תקין ועל אורח חיים בריא.

3. שומרים על הראייה

לפי מחקרים, אכילה של ענבים בקביעות קשורה להגנה על הרשתית, ואילו נוגדי החמצון (שמיד נעסוק בהם) מגנים על העדשה מנזקים של חמצון ומהתפתחות קטרקט. מדובר במחלה המתפתחת בעיקר בגילאים מבוגרים ומצריכה ניתוח להשתלת עדשת עין מלאכותית.

4. לא לחמצון

בקליפת הענבים יש שני נוגדי חמצון חשובים, נוגדי חמצון הם חומרים המגנים על תאי ורקמות הגוף מפני חמצון עקב רעלים, זיהומים, תזונה לקויה, מתחים נפשיים ועוד. החמצון מוביל ליצירת רדיקלים חופשיים המשחקים תפקיד משמעותי בהזדקנות העור, בדלקות, במחלות כרוניות ועוד, ולכן נוגדי החמצון המצויים בענבים כה חשובים לבריאותנו.

רזברטרול – המיוצר ומופרש בענבים הוא חומר הגנה במצבי חרום כגון התקפה בקטריאלית או חיידקית, קרינה אולטרה סגולה ועוד, כמו כן הוא נחשב כבעל תכונות נוגדות דלקת וסרטן.

גלוטתיון – הוא מהעוצמתיים שבנוגדי החמצון. זוהי מולקולת קסם שעומדת בראש 'הקרבות' ברדיקלים החופשיים, מחזקת ומתחזקת את המערכת החיסונית, נלחמת בזיהומים ובסרטן ומקלה על הכבד בניקוי רעלים.

5. לחץ דם תקין

בענבים יש לא מעט מינרלים ואחד מהם הוא האשלגן, שיש לו השפעה חיובית על לחץ הדם, כידוע, בתזונה המתועשת יש צריכה עודפת של נתרן אשר מעלה את לחץ הדם, צריכת אשלגן מסייע בהגנה מפני הצריכה העודפת של הנתרן, ולכן בעיקר בימינו יש חשיבות למזונות המכילים אשלגן כדוגמת הענבים, אשר יכולים לשמש כמקור תזונתי טעים ומזין. 100 גרם ענבים מכילים בין 150-190 מ"ג אשלגן במחיר קלורי של 69 קק"ל 

6. שיפור ספיגת חומרים

כמו פירות אחרים (וירקות), ענבים מכילים סיבים תזונתיים. למעשה מערכת העיכול שלנו אינה יודעת לפרק סיבים תזונתיים, ולכן הם מאטים את פעילותה והדבר גורם לספיגה טובה יותר, למיצוי מיטבי של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וחומרים חיוניים אחרים שיש בארוחה.

7. ויטמין C

ויטמין C זכה בשנים האחרונות לעמוד במרכז הבמה ו- 100 גרם ענבים מכילים 10% מהצריכה היומית המומלצת שלו. ויטמין זה הנקרא גם חומצה אסקורבית תורם בין היתר לבריאות המערכת החיסונית, למניעת דלקות, לריפוי פצעים, למניעת אלרגיות ועוד.

8. שיפור מערכת הדם והלב

כאמור, בענבים יש סוגים שונים של נוגדי חמצון ואחד הידועים שבהם הוא הפוליפנולים. לאורך השנים נמצא במחקרים כי פוליפנולים תומכים בתפקוד הלב ובהרפיה של כלי דם, דבר המסייע לתקינות זרימת הדם, ובנוסף לכך הם מקטינים פגיעה בכלי הדם על ידי מניעת חמצון של כולסטרול.

9. ניקוי רעלים ומניעת דלקות

לא רק ויטמין C המצוי בענבים תורם למניעת דלקות אלא גם הרזרבטול, נוגד חמצון המשמש את הגוף בהגנה מפני חיידקים ובקטריות, ויש לו תכונות אנטי דלקתיות. עוד נוגד חמצון חזק בענבים הוא גלוטיון המחזק את המערכת החיסונית שנלחמת בזיהומים ותורם לניקוי הרעלים בכבד.

10. תחליף בריא לממתקים

יש לענבים עוד יתרונות בריאותיים רבים, אך נסיים בעובדה הפשוטה שהם מתוקים. כן, מכיוון שהענבים מתוקים הם יכולים להחליף גם אצל ילדים וגם במבוגרים דברי מתיקה מתועשים, רווי שומן ובעלי אינדקס גליקמי גבוה. אז במקום להכניס עוד עוגייה לפה, קחו ענב.

ענבים במגוון צבעים
תחליף בריא לממתקים
עשיר בויטמינים ונוגדי חימצון
בעל אינדקס גליקמי נמוך