הענבים

הענבים » בקדמת גידולי הענבים

בקדמת גידולי הענבים

שיטות חקלאיות מתקדמות לגידול ענבי מאכל

מאת: גיא רוזנפלד, אגרונום ענבי טלי

מדוע הכרמים מכוסים ברשתות? ומה זה הקופסאות הצהובות בין שורות הכרם? כיום, עם התקדמות הטכנולוגיה והמחקר, התפתחו שיטות רבות לגידול ענבים איכותיים יותר, תוך שמירה על איכות הסביבה והפחתת השימוש בחומרי הדברה, ענבי טלי כמותג חקלאי מוביל, מאמץ כל הזמן שיטות חקלאיות מתקדמות כדי לשפר את איכות הענבים, משלב הגידול ועד המדף בחנות.

חממות לשליטה במועד ההבשלה והבציר :

בענבי טלי הכורמים משתמשים לכיסוי הגפנים ביריעות פלסטיק ייחודיות, להקדמה או לאיחור מועד ההבשלה והבציר. הכיסוי מתבצע לאחר בניית קונסטרוקציה מתאימה על עמודי ההדליה הסטנדרטיים. הכיסוי להקדמת הבציר מתבצע באמצע החורף והגפנים מתחילות להתעורר ולצמוח מוקדם מהרגיל (מעין חממה). להגנה מפני גשם ונזקי קרינה או לאיחור הבציר, הכיסוי מתבצע בסוף הקיץ. מלבד היתרון של ההקדמה או האיחור בהבשלה, הגידול בחממות מאפשר להגיע לפרי איכותי באופן יוצא דופן.

שימוש בפרומון סינתטי להדברה ידידותית :

עש האשכול הינו מזיק הנובר באשכול וגורם לפגיעה בענבים. חברה יפנית פיתחה פרומון סינתטי שנראה כמו חוט אדום דק, המשחרר באופן איטי ורציף, במשך 4 חודשים, ריח הדומה לפרומון המין שמפיצה נקבת עש האשכול כדי למשוך את הזכרים, הזכרים המבולבלים מריח הפרומון לא מוצאים את הנקבות ולא מזדווגים עמן וכך לא נולד העש המזיק (עש בוגר לא מזיק לענבים). שיטה יעילה זו מקטינה את אוכלוסיית העש ומצמצמת משמעותית את הנזק לפרי תוך הפחתה ניכרת של השימוש בחומרי הדברה. השיטה מיושמת בכל כרמי ענבי טלי במושב לכיש מדי שנה.

שימוש ב״לכידה המונית״ למאבק בזבוב הים התיכון :

הבעיה נובעת מכך שזבובות בוגרות מטילות ביצים בקליפת הפירות, הרימות בוקעות מן הביצים שלושה ימים לאחר ההטלה ומתפתחות בתוך הפרי. כתוצאה מכך הפרי הנגוע נרקב. על מנת להלחם בתופעה, מפוזרים בכל הכרמים מתקני לכידה המונית המכילים פיתיון המושך את הזבובים לתוך מתקן הלכידה. הזבובים הנלכדים אינם יכולים לצאת מהמתקן כך שאוכלוסיית הזבובים הולכת וקטנה ומשנה לשנה פוחתים נזקי הזבוב

גידול מוגן ברשתות :

על מנת להגיע לתוצאות האיכותיות ביותר מבחינת ניקיון ובריאות, אנו מגדלים חלק ניכר מהענבים בתנאים מבוקרים בחממות ותחת רשתות הגנה מיוחדות. בדרך זו מוגן הפרי מפגעי מזג האוויר וממזיקים, ונחסכים מים רבים.

בקדמת גידולי הענבים
חממות לשליטה על מועד ההבשלה
פרומון סינתטי להדברה ידידותית
בקדמת גידולי הענבים
שימוש ב״לכידה המונית״ למאבק בזבוב הים התיכון
בקדמת גידולי הענבים
גידול מוגן ברשתות

מערך ניטור ופיקוח מזיקים:

בכרמי ענבי טלי מבוצע ניטור שבועי של מזיקים באמצעות מלכודות פרומון המוצבות בכרמים ובסביבת הגידול. בעזרת המלכודות ניתן לעקוב אחר התפתחות אוכלוסיית המזיקים ולבצע פעולות הדברה רק במקרה הצורך. בנוסף לכך פקחי המזיקים של ענבי טלי מסיירים בכרמים מידי יום על מנת לבחון את הצורך בביצוע פעולות הדברה שונות ומניעת ריסוס שלא לצורך.

מיפוי ממוחשב של כל החלקות:

כל הכרמים והחלקות בענבי טלי ממופים באופן ממוחשב ע"י אפליקציה של Agri task המשמשת לבקרה ופיקוח מזיקים. הממצאים מהשטח מגיעים ישירות לכורמים באופן אוטמטי, כך שאם מתחילה להתפתח בעיה היא מטופלת באופן מיידי.

פתרונות לקרקע ולמים:

ישנו שימוש קבוע באמצעי בקרה כגון טנסיומטרים ושואבי תמיסת קרקע ברמת המגדל, ביצוע בדיקות קרקע ועלים, שימוש במצעים חצי מנותקים כגון טוף, פרלייט, קומפוסט וחיפוי קרקע בפוליאתילן. שימוש במחשבי השקיה לייעול תהליך ההשקיה והדישון. שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים שמודדים בזמן אמת את צרכי הצמח באופן רציף ומפעילים בהתאם את בקרי ההשקיה. כמו כן ישנה תחנה מטאורולוגית מתקדמת המספקת נתוני טמפרטורה, לחות, התאדות, טמפרטורת קרקע וכיו״ב. התחנה משדרת את נתוניה לאינטרנט ומאפשרת למגדלים לייעל את ההשקיה בכרמים.

אחסון:

מדי שנה מאחסנים מגדלי ענבי טלי ענבים למשך 4-5 חודשים במתקן קירור חדשני שנבנה בסמוך לכרמים, הענבים נמכרים בחודשי החורף ומאפשרים לצרכן ליהנות מענבים לאחר שהסתיים הבציר מהכרמים. הידע לפרויקט מורכב זה נאסף בניסיונות שבוצעו בשיתוף עם חוקרי המחלקה לאחסון במכון וולקני.

תמיכה מקצועית בחקלאים:

בכרמים של ענבי טלי בלכיש מתקיימים מחקרים בשיתוף עם מיטב החוקרים בארץ בנושאי מים וקרקע, הגנת הצומח, בקרת גידול, דישון והזנה. החקלאים מקבלים הדרכה שוטפת לאורך כל השנה, ע״י אגרונומים מומחים לענבי מאכל, אשר מספקים ליווי מקצועי לאורך כל תהליך הגידול.

איקלום זנים חדשים:

בענבי טלי מתקיים תהליך ארוך ומורכב של איקלום זנים חדשים מהארץ ומהעולם ובחינת התאמתם לתנאי הגידול שלנו. תהליך הבחינה והאיקלום מתבצע בחלקות זנים יעודיות שמתוחזקות ע״י מגדלים נבחרים מלכיש, בהדרכה ובתמיכה של האגרונומים של ענבי טלי, ומדריכי משרד החקלאות. הזנים מגיעים אלינו מפרויקט השבחת הזנים של משרד החקלאות במכון וולקני ומחברות השבחת זנים בינלאומיות אשר איתן יש לענבי טלי הסכמים לגידול ושיווק. כתוצאה מכך אנחנו מגדלים כ 30 זנים שונים של ענבי מאכל – רובם ללא חרצנים.

מערך ניטור ופיקוח נגד מזיקים
בקדמת גידולי הענבים
מיפוי ממוחשב של כל החלקות
בקדמת גידולי הענבים
איחסון בקירור מתקדם
פתרונות לקרקע ומים